MIJN.LZR S M

DRS. G.L.M. (GERARD) SMALS

FUNCTIE

psychiater

BIJ HET LAURENTIUS ZIEKENHUIS SINDS

1991

SPECIALISME

psychiatrie

BIG-REGISTRATIENUMMER

89.023.927.316

TELEFOONNUMMER

(0475) 38 25 72

 Door mijn nieuwsgierigheid in wat mensen drijft ben ik bij psychiatrie terecht gekomen.
Bij veel medisch specialismen werk je met objectieve feiten. Ondanks alle huidige scoringslijsten die we hebben is bij psychiatrie niet alles even objectief of meetbaar. Je moet ook kunnen invoelen wat een patiënt in de situatie brengt waarin hij terecht is gekomen. Het moeilijk benoembare, dat is het interessante van het vak. Bovendien heb je veel kaders nodig om te ontdekken wat een patiënt heeft. Je moet rekening houden met biologische, psychologische, lichamelijke, maatschappelijke en individuele factoren.

Het belangrijkste instrument van een psychiater is tijd. Je moet de patiënt het gevoel geven van: ik zit er nu voor u, u krijgt nu de aandacht, en ik wil begrijpen wat er met u aan de hand is. Door te luisteren probeer je te destilleren wat er aan de hand is, dat vind ik heel interessant.
Ik houd me op de afdeling met alle soorten ziekten en problemen bezig. Maar voor psychiatrische patiënten waarbij lichamelijke problemen ook een rol spelen heb ik extra belangstelling. Ik kijk graag medisch-psychiatrisch. Gaandeweg de ontwikkeling van het specialisme psychiatrie blijkt er steeds meer meetbaar te zijn. Langzamerhand kunnen we ook de genetische kwetsbaarheid van de patiënt meten. Er zijn steeds meer aanwijzingen waar genetische oorzaken zich bevinden die leiden tot een bepaald ziektebeeld. Hierdoor komt het objectieve, meetbare, in de psychiatrie ook steeds meer naar voren. 

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.