BEVOLKINGSONDERZOEK BORSTKANKER

Iedere vrouw van 50 t/m 75 jaar ontvangt eens in de twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Tijdens dit bevolkingsonderzoek worden vrouwen door middel van mammografie onderzocht op borstkanker. De foto’s worden vervolgens beoordeeld door een radioloog. Dit bevolkingsonderzoek vergroot de kans dat borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt.

De uitslag
Heeft u deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker? Dan ontvangt u binnen twee weken de uitslag via uw huisarts. Als de radioloog een afwijking ziet op de foto, wordt ook uw huisarts ingelicht. Mogelijk krijgt u de uitslag uitgedrukt in een zogenaamde BI-RADS categorie (Breast Imaging Reporting and Data System). Deze uitslag bepaalt of u wordt doorverwezen voor nader onderzoek.

BI-RADS 0: De foto geeft onvoldoende informatie en er is nader onderzoek nodig. Dit komt voor bij ongeveer de helft van de verwezen vrouwen. Meestal is alleen verder beeldvormend onderzoek in het ziekenhuis voldoende, maar soms is een borstpunctie nodig. Vaak blijkt er dan geen borstkanker te zijn. Bij deze uitslag is een verwijzing naar de radioloog voldoende. Mocht er aanvullend onderzoek nodig zijn, dan wordt u doorverwezen naar de mammapoli.

BI-RADS 1: De foto ziet er normaal uit. Verder onderzoek is niet nodig.

BI-RADS 2: Er is een goedaardige afwijking zichtbaar. Verder onderzoek is niet nodig.

BI-RADS 3: Er is een afwijking zichtbaar, die waarschijnlijk goedaardig is. De kans op kwaadaardigheid is minder dan 2%. Bij een BI-RADS 3 uitslag kan een borstpunctie worden uitgevoerd, of er wordt een controle ingepland na 6 maanden.

BI-RADS 4: De afwijking is verdacht maar niet typisch voor een kwaadaardige tumor. Er is verder onderzoek nodig.

BI-RADS 5: Bij een BI-RADS 5 moet u er rekening mee houden dat de gevonden afwijking kwaadaardig is. Verder onderzoek is nodig.

Indien nodig zal de huisarts contact met u opnemen en u doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Dit onderzoek moet uitwijzen of het om een goedaardige verandering in de borst gaat, of om borstkanker.

Van iedere 1000 onderzochte vrouwen is bij 25 vrouwen nader onderzoek nodig. Van deze 25 vrouwen wordt bij 7 vrouwen borstkanker gevonden. Dus ook bij doorverwijzing voor nader onderzoek is er in veel gevallen geen sprake van borstkanker.

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.