MIJN.LZRS M

RADIOLOGIE

BEREIKBAARHEID

maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

ROUTENUMMER 0.13 (medische beeldvorming)

J (0475) 38 22 58

Radiologie is het stellen van een diagnose door beeldvorming. De radioloog of laborant onderzoekt patiënten met behulp van verschillende beeldvormende technieken. Zo kan hij binnen in het lichaam ‘kijken’ en zien of een orgaan, botten, weefsel of ander lichaamsdeel ziek of gezond is.
Er worden digitale beelden gemaakt door middel van:

  • röntgenstralen (röntgenfoto’s en CT-scan)
  • ultrageluid (echografie)
  • magnetische velden (MRI)

lees meerP -

Aan de hand van de beelden stelt de radioloog zijn diagnose. Daarnaast is de radioloog ook behandelaar. Diverse aandoeningen kan hij via kleine sneetjes in het lichaam behandelen. Daarbij maakt hij gebruik van een naald of katheter. Voorbeelden van behandelingen met behulp van beelden zijn dotteren en het inbrengen van een stent (een metalen prothese), twee methoden om een vernauwing in een slagader op te heffen. Dit gebeurt doorgaans in de vaatkamer van de afdeling Radiologie. 

Digitale mogelijkheden
De meeste onderzoeken betreffen het maken van röntgenfoto’s en echografie. Een röntgenfoto is een digitale opname die met behulp van röntgenstraling wordt gemaakt. Echografie maakt gebruik van hoog frequent geluid, waarbij de organen en bloedvaten digitaal in beeld worden gebracht.
Radiologie werkt volledig digitaal. Specialisten kunnen tegelijkertijd en op verschillende plaatsen in het ziekenhuis de gemaakte beelden op hun eigen beeldscherm bekijken. Alle beelden en ook het bijbehorende verslag zijn direct digitaal beschikbaar.

Als patiënt ontmoet u behalve, of zelfs in plaats van, de radioloog heel vaak de laboranten en doktersassistenten. Zij voeren wanneer dat kan veelal de voorbereidingen en het onderzoek uit. 

Moderne technieken
De radiologen beschikken over moderne apparatuur.
Met de CT-scan kan het hele lichaam als het ware aan de binnenzijde bekeken en onderzocht worden. Zo worden gedetailleerde beelden gemaakt van organen. Dit geeft informatie over de vorm, grootte, structuur en ligging van organen en bloedvaten en over eventuele afwijkingen. Het resultaat is een persoonlijk anatomieboek van de patiënt. Hiermee kan de behandelend specialist nog beter de diagnose stellen, een operatie plannen, zich op de operatie voorbereiden of met een aangepaste therapie starten.
Indien nodig wordt bij een CT-scan een minimale hoeveelheid contrastvloeistof gebruikt.

Met behulp van de MRI-scan kunnen beelden in alle mogelijke richtingen van het lichaam van de patiënt gemaakt worden. Dit gebeurt met behulp van een magnetisch veld en radiogolven in plaats van met röntgenstralen. De patiënt wordt niet belast met straling.
De MRI zet de meetgegevens om in beelden die worden bekeken door de radiologen. MRI wordt onder meer gebruikt voor onderzoek van weke delen zoals weefsel, en voor gewrichten, wervelzuil, hersenen, galwegen, lever, alvleesklier, rectum en bloedvaten.

Samenwerking met pathologie
Wanneer de radioloog iets verdachts ziet op een echo, kan hij besluiten om een punctie te verrichten. Meteen na de punctie controleert een analist van de afdeling Anatomo-Pathologie of er voldoende cellen beschikbaar zijn om te laten onderzoeken door de patholoog. Mocht dat niet het geval zijn, kan de radioloog meteen nog een keer extra puncteren. U hoeft dus niet meer terug te komen voor het herhalen van de punctie en in de meeste gevallen is de uitslag op dezelfde dag beschikbaar. Deze nauwe manier van samenwerken tussen de afdelingen radiologie en pathologie is uniek voor de regio Limburg.

Verwijzing en uitslag
Voor het maken van een röntgenfoto, echo, mammografie, CT- of MR-scan is een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Voor het laten maken van een scan, röntgenfoto of echo maakt u eerst een afspraak.
Met een afspraak wordt u op de afgesproken dag en tijd geholpen, waardoor uw wachttijd minimaal zal zijn.

De uitslag krijgt u altijd via uw behandelend specialist of huisarts te horen.

Vergunningen
Op de website www.rvo.nl/vergunningen-online van de overheid kunt u onze vergunningen voor medische beeldvorming inzien. U typt daarvoor 'Laurentius Ziekenhuis' in de zoekbalk.


-
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.