BORSTONDERZOEKEN

Mammografie
Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Op deze foto zijn vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zichtbaar, maar ook eventuele afwijkingen in de borst. Een mammografie wordt gemaakt door de borst tussen twee plexiglasplaten plat te drukken. Zo kan er van twee kanten een foto worden gemaakt. De totale mammografie duurt ongeveer 10 minuten.

Contrast Enhanced Mammografie (CEM)
Wanneer vrouwen veel klierweefsel in hun borsten hebben zijn de foto's van een mammografie soms niet duidelijk genoeg. Contrast Enhanced Mammography (CEM) is een nieuwe techniek die het voor radiologen eenvoudiger maakt om een borstfoto (mammogram) te interpreteren. Door het gebruik van contrastvloeistof wordt de eventuele aanwezigheid van borstkanker beter in beeld gebracht en kan de radioloog dus met grotere zekerheid vaststellen of er wel of geen sprake is van borstkanker. Voor de volledige procedure klik hier

Echografie
Soms geeft een mammografie aanleiding tot een aanvullend echografisch onderzoek. Uw borst wordt onderzocht met geluidsgolven, een onderzoekmethode die vergelijkbaar is met echografie bij een zwangerschap. Het onderzoek is pijnloos. De echografie duurt ongeveer 15 minuten.

Borstpunctie
Als uit de mammografie en/of echografie blijkt dat er een afwijking zichtbaar is, zal deze verder onderzocht worden met een borstpunctie. Hierbij prikt de radioloog met een naald in de borst, om zo wat weefsel uit de afwijking af te nemen. Dit weefsel wordt voor nader onderzoek opgestuurd naar de patholoog. Het mammateam probeert zoveel mogelijk de punctie te verrichten tegelijk met uw bezoek aan de radioloog. Soms is het echter nodig voor een bepaald soort punctie een nieuwe afspraak te maken.

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.