ARCHIEF
Ontwikkelingen kinderobesitas
Deze maand vond het Beweeg & Eet Bewust Symposium plaats, georganiseerd door het Obesitas Centrum van het Laurentius Ziekenhuis Roermond. Het symposium werd druk bezocht door onder meer huisartsen, fysiotherapeuten, jeugdartsen van de GGD en leerkrachten van scholen.
Het Obesitas Centrum presenteerde haar unieke behandelprogramma waarin de expertise van verschillende hulpverleners gecombineerd wordt aangeboden. In onze regio hadden honderden kinderen met ernstig overgewicht hier al baat bij. Uniek voor Nederland is ook de onlangs ontwikkelde Beweeg-en-Eet-Bewust-app waarmee deelnemers op interactieve wijze extra worden ondersteund tijdens hun behandeling.
“Obesitas bij kinderen is vaak een complex probleem, dat nogal eens wordt onderschat,” vertelt orthopedagoog Lucia de Reijer. “Naast leefstijltraining, moet bij kinderen met obesitas ook worden gekeken naar beïnvloedende factoren zoals hun sociale omgeving en de psychische druk waaraan ze blootstaan, financiële of andere problematiek bij gezinsleden, enzovoorts.” Gastspreekster was prof. dr. Anita Jansen van de Universiteit van Maastricht. Zij doet al 30 jaar onderzoek naar oorzaken en behandelingen van obesitas en was zeer positief over de aanpak in het Obesitas Centrum van het Laurentius Ziekenhuis.
Beweeg-en-Eet-Bewust-app
Kinderen van het voortgezet onderwijs beschikken tegenwoordig vaak over een smartphone. Om daarbij aan te sluiten, is er een app ontwikkeld ter aanvulling op het behandelprogramma. De zogenoemde BEB-app (Beweeg en Eet Bewust) vervangt het papieren dagboekje waarin ze bijhouden wat ze eten en drinken en wat ze doen aan beweging. Tevens kunnen ze via deze app informatie opzoeken over een gezonde leefstijl. Er zit ook een wedstrijdelement in, waarbij deelnemers elkaar kunnen uitdagen en punten krijgen voor het juiste gebruik van de app. Op deze manier worden de kinderen gestimuleerd om nog bewuster deel te nemen aan het programma. Via de app staat het Obesitas Centrum met elke gebruiker in contact en kan direct feedback worden gegeven op hun input.
Film voor slecht Nederlands sprekende ouders en laaggeletterden
Met behulp van de gemeentelijke subsidie ‘Stimulering van de Nederlandse taal’ heeft het Obesitas Centrum een film gemaakt. Het doel is slecht Nederlands sprekende ouders en laaggeletterden op een gemakkelijke en toegankelijke wijze te informeren over een gezonde leefstijl. De film wordt in het programma voor obese kinderen gebruikt, maar is ook bedoeld voor scholen, GGD, Jeugdgezondheidszorg en Centrum voor Jeugd en Gezin.
Ouders die geïnteresseerd zijn in de behandelingen van het Obesitas Centrum kunnen contact opnemen met orthopedagoog en coördinator Lucia de Reijer via:
- telefoon: (0475) 38 29 40
- e-mail: obesitascentrum@lzr.nl
Alle informatie over kindergeneeskunde in het Laurentius Ziekenhuis kunt u lezen op onze speciale website: