MIJN.LZRS M

CENTRUM VOOR BIJNIERCHIRURGIE

BEREIKBAARHEID

maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

ROUTENUMMER 0.57 (Chirurgie)

J (0475) 38 27 32

Het Laurentius Ziekenhuis Roermond is sinds 2013 het centrum voor bijnieroperaties voor heel Limburg. Hebt u een bijnieraandoening waarvoor een operatie nodig is, dan wordt u verwezen naar Roermond. De operaties worden door twee ervaren bijnierchirurgen gelijktijdig uitgevoerd: een chirurg of uroloog uit het Laurentius Ziekenhuis en een gastchirurg van het MUMC+ uit Maastricht of van het Zuyderland ziekenhuis. 

Waarom opereren?
Een operatie aan de bijnier(en) kan om verschillende redenen worden uitgevoerd. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een gezwel van de bijnier. Bij de operatie wordt niet alleen het gezwel, maar de hele bijnier verwijderd. In de meeste gevallen is zo’n tumor goedaardig, maar deze kan ook kwaadaardig zijn. Met één bijnier kunt u overigens prima door het leven. Deze neemt de taak van de weggenomen bijnier gewoon over. Bij verwijdering van beide bijnieren zult u de hormonen, die u dan niet meer zelf aan kan maken, moeten aanvullen met tabletten.

Veel voorkomende diagnoses zijn:  de ziekte van Addison (bijnierschorsinsufficiëntie door auto-immuun ziekte), bijnierincidentaloom (afwijking van de bijnier), syndroom van Cushing (verzameling klachten door te grote hoeveelheid bijnierhormoon cortisol), feochromocytoom (gezwel van het bijniermerg), primair hyperaldosteronisme (bijnieren maken teveel van het hormoon aldosteron), oligometastase (kanker uitgezaaid naar bijnieren). 


lees meerP -

Soort operatie
De bijnier is een orgaan dat achter in de buikholte ligt. Bij een klassieke open buikoperatie wordt er een snee gemaakt vanuit de flank richting de voorkant van de buik om de bijnier en het gezwel te kunnen verwijderen.

In ons ziekenhuis maken we echter veelvuldig gebruik van de laparoscopische bijnierverwijdering, een minimaal invasieve operatie. Laparoscopie betekent letterlijk: in de buik (laparo) kijken (scopie). Het wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. Bij deze operatie maakt de chirurg 4 à 5 kleine sneetjes in de buik. Via deze sneetjes worden de laparoscoop (kijkinstrument) en hulpinstrumenten waarmee u geopereerd wordt naar binnen gebracht. De chirurg kijkt tijdens de operatie op een monitor waarop de organen vergroot te zien zijn. Het voordeel van een laparascopie is dat de littekens veel kleiner zijn en het herstel na de operatie vlotter verloopt.

Bijnierteam
Bijnieroperaties worden niet heel vaak gedaan. Door alle zorg in Roermond te concentreren kunnen wij de hoogste expertise bieden en is de kwaliteit van zorg optimaal. Want niet alleen de chirurgen zijn in de bijnierchirurgie gespecialiseerd. Er is een heel bijnierteam betrokken rondom de zorg voor u: anesthesiologen, intensivisten, radiologen, endocrinoloog (hormoonspecialist), patholoog en klinisch chemicus. Ook het verpleegkundig team is speciaal geschoold in de zorg voor patiënten met bijnieraandoeningen.

Mocht u binnenkort een bijnieroperatie moeten ondergaan, dan kunt u in de patiëntenfolder lezen hoe u zich kunt voorbereiden en wat u te wachten staat. 


+ - ONTMOET DE SPECIALISTEN

R drs. J.W.A. (Jeroen) Leijtens

Prof. Dr. N. Bouvy, chirurg academisch ziekenhuis Maastricht MUMC +
Dr. J.H.M.B. Stoot, chirurg Zuyderland ziekenhuis

-
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.