ERVAAR DE ZORG 2023

WEET JIJ AL WAT JE WIL WORDEN?

Misschien werk je later wel bij ons in het ziekenhuis! Wist je dat er naast arts en verpleegkundige nog heel veel andere beroepen in de zorg mogelijk zijn? Bijvoorbeeld laborant, beveiliger, diëtist of operatiemedewerker.

Voor wie
Ervaar de zorg wordt georganiseerd voor middelbare scholieren in klas: 3 VMBO Kader, 3 VMBO Gemengd, 3 VMBO Theoretisch, 4 VMBO Kader, 4 VMBO Gemengd, 4 VMBO Theoretisch, 3 HAVO, 4 HAVO, 5 HAVO, 4 VWO, 5 VWO en 6 VWO.

Waar en wanneer
Woensdag 4 oktober en donderdag 12 oktober
18.00 – 20.30 uur
Maas-, Swalm- en Roerzaal, Laurentius Ziekenhuis 

Tijdstip
18.00 uur: Inloop en aanmelden
18.30 uur: Start rondleidingen

Kies zelf je rondleiding
Over welke beroepen in het ziekenhuis zou je graag meer willen weten? We bieden meerdere rondleidingen aan van verschillende beroepen/afdelingen. Je kunt twee rondleidingen kiezen uit onderstaande lijst.
Het Laurentius Ziekenhuis organiseert daarom het ‘Ervaar de zorg’ event om jou kennis te laten maken met allerlei verschillende beroepen in de zorg.

Sommige rondleidingen zijn slechts op 1 avond beschikbaar.

 

 

In de apotheek weten ze alles over medicijnen! Ze zorgen ervoor dat de juiste medicijnen bij de juiste patiënten terecht komen en adviseren patiënten over het gebruik ervan. Dit kan via de politheek, onze balie in het ziekenhuis, maar ze geven ook medicatie aan de verpleegafdelingen waar opgenomen patiënten liggen of aan andere instellingen zoals een verpleeghuis. Daarnaast wordt er in de apotheek ook zelf medicatie bereid.

Je kunt in de apotheek werken als apothekersassistent. Hiervoor heb je de opleiding apothekersassistente MBO nodig. Voor het beroep van farmaceutisch consulent heb je een HBO opleiding nodig.

Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, kom je terecht op de verpleegafdeling. Hier lig je in een ziekenhuisbed. De beddencentrale zorgt ervoor dat elke patiënt een schoon bed krijgt! Zo halen ze de gebruikte bedden op, maken ze het helemaal schoon en brengen ze de schone bedden weer terug naar de verpleegafdelingen. De beddencentrale is heeft dus een hele belangrijke rol in het verzorgen van een schone omgeving voor onze patiënten en medewerkers.

Heb jij een VMBO opleiding? Dan kun je aan de slag als medewerker op de beddencentrale.

Op de afdeling cardiologie verplegen we patiënten met hartklachten, zoals een hartinfarct of hartfalen. Als verpleegkundige op de afdeling cardiologie verzorg je deze patiënten, maar daarnaast is het ook belangrijk dat je voorlichting geeft aan deze patiënten.

Wil jij later als verpleegkundige werken op de cardiologie afdeling? Dan heb je een MBO of HBO opleiding nodig tot verpleegkunde.

Binnen deze afdeling wordt bloedonderzoek verricht. Dit bloed komt vanuit de verpleegafdeling of vanuit het priklaboratorium naar deze afdeling toe. Er wordt in het bloed gekeken of er sprake is van een bepaalde medische aandoening.

In het ziekenhuis werken we veel met medische instrumenten. Denk aan messen, klemmen, scalpels, scharen of pincetten. Omdat deze instrumenten vaker gebruikt worden, is het heel erg belangrijk dat ze goed gereinigd en gesteriliseerd worden voordat de artsen en verpleegkundigen veilig hun werk ermee uitvoeren. 

De opleiding tot Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH) volg je aan het Summa College in Eindhoven. Het is een MBO-3 opleiding van twee jaar, waarbij je werkzaam bent op de CSA voor het aanleren van de praktische vaardigheden en waarbij je één dag per week de theoretische leerweg volgt op school.

In de wachtkamer van het ziekenhuis kan het gebeuren dat emoties snel oplopen, waardoor er verdriet, woede of onbegrip kan komen opzetten. Soms moeten patiënten lang wachten en kan ongeduldig afgereageerd worden op medewerkers. De taak van de beveiliger is om in die gevallen ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt. Ze zorgen ervoor dat de veiligheid van patiënten, bezoekers, personeel, maar ook bijvoorbeeld medische apparatuur gewaarborgd wordt. Ook helpen ze om vragen van patiënten te beantwoorden, bijvoorbeeld over de huisregels en veiligheid.

Om als beveiliger in het ziekenhuis te werken dien je in het bezit zijn van een MBO diploma beveiliging op niveau 2 of coördinator niveau 3.

Hier heb je te maken met patiënten die een geplande operatie krijgen. Denk aan een kijkoperatie in de knie of een baarmoederverwijdering. Je bereidt je patiënt voor, zodat hij/zij goed op weg gaat naar de operatiekamer. na de operatie komen de patiënten weer terug op de dagverpleging, totdat ze naar huis mogen. 

De afdeling Dagverpleging snijdend en beschouwend van het Laurentius ziekenhuis is gevestigd op afdeling B1. Op de Electieve Opname afdeling komen alle geplande patiënten die de dag van opname geopereerd worden.

Om op deze afdeling te werken dien je in het bezit te zijn van een MBO of HBO diploma verpleegkunde.

Wist je dat de huid het grootste menselijk orgaan is? Goede reden dus om te zorgen dat dit harnas gezond is en blijft. Op de poli dermatologie komen patiënten met allerlei vormen van huidklachten. Denk bijvoorbeeld aan psoriasis, eczeem, andere plekjes en vlekjes en patiënten met huidkanker.

Wil je aan de slag als dermatologieverpleegkundige? Dan kun je na je MBO- of HBO-opleiding tot verpleegkundige nog een opleiding tot dermatologieverpleegkundige volgen.

Gezonde nieren zuiveren het bloed van afvalstoffen en vocht en verwijderen dit via de urine. Als de nieren minder dan 10 procent werken, dan wordt het bloed onvoldoende gezuiverd. Het lichaam wordt dan vergiftigd en dit kan levensbedreigend zijn. Deze mensen moeten dan dialyseren om de afvalstoffen en het vocht uit het lichaam te laten verwijderen. Als dialyseverpleegkundige ben je actief betrokken bij de psychosociale en de technische aspecten die komen kijken bij het begeleiden en behandelen van deze patiënten.

Om op deze afdeling te werken dien je in het bezit te zijn van een MBO- of HBO-diploma verpleegkunde. Daarnaast moet je de opleiding dialyseverpleegkundige volgen.

Goed en lekker eten is belangrijk in het leven. Bij bepaalde ziektes of bij problemen met eten is er soms een aanpassing van de voeding nodig. Bijvoorbeeld bij een verminderde lever- of nierfunctie.
De diëtist is een expert op het gebied van voeding die patiënten helpt om deze aanpassingen praktisch toe te passen. Ook geeft de diëtist advies over speciale voedingen zoals sondevoeding of voeding via de bloedbaan. In het ziekenhuis werkt de diëtist vaak samen met de verpleegkundige, arts en andere paramedici.

Om diëtist te worden volg je de vier jaar durende HBO opleiding Voeding en Diëtetiek.

Werk je graag met mensen en heb je hart voor de zorg, maar wil je geen verpleegkundige worden? Dan is de afdeling gastvrijheid iets voor jou! Je zorgt dan voor het eten en drinken voor de patiënten op de verpleegafdelingen en ondersteunt de verpleging met hun werkzaamheden.

Om op de afdeling gastvrijheid te werken dien je in het bezit te zijn van een MBO diploma facilitaire dienstverlenging of horeca.

Op de hartfunctieafdeling worden alle onderzoeken gedaan die te maken hebben met het functioneren van het hart. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een hartfilmpje (ECG). Ook begeleid je patiënten die voor een onderzoek komen. Werken op de afdeling hartfunctie is een mooie combinatie van techniek, zorg, begeleiding en goed kunnen handelen.

Er vinden veel verschillende onderzoeken plaats waarvoor je verschillende opleidingsniveaus nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld de opleiding tot doktersassistente (MBO-4 opleiding) of biometrist (HBO opleiding) zijn.

Intensive care (IC) betekent letterlijk intensieve zorg. Op deze afdeling worden patiënten 24 uur per dag bewaakt en behandeld. Gespecialiseerde verpleegkundigen en intensivisten bieden hoogwaardige zorg voor de patiënten. Ze doen er alles aan om ernstig zieke patiënten zo goed mogelijk door een kritieke, soms levensbedreigende fase heen te helpen.

Om op deze afdeling te werken dien je in het bezit te zijn van een MBO of HBO diploma verpleegkunde.

Op de poli KNO werken KNO-artsen samen met doktersassistenten. Op deze poli worden patiënten, vooral kinderen en ouderen, behandeld met keel-, neus- en oorproblemen. Bijvoorbeeld oorontstekingen, minder gehoor, keelklachten, hese stem of een verstopte neus.

Soms hebben deze patiënten ook een operatie nodig, zoals een buisje in het oor of moet er een bultje op de tong of oor verwijderd worden. Dit gebeurt allemaal onder lokale verdoving op de polikliniek zelf. Als je doktersassistenten bent op de poli KNO, neem je ook zelfstandig gehooronderzoeken af bij de patiënt. Dit heet een audiometrie.

Voor de functie van doktersassistent dien je de MBO opleiding tot doktersassistent te hebben gevolgd. Voor de functie van KNO arts dien je een WO opleiding geneeskunde te volgen en daarna een specialisatie.

Op het MDL centrumkomen mensen met klachten aan het maag-darm lever stelsel.

Een endoscopieverpleegkundige begeleidt patiënten van A tot Z bij een darm- of maagonderzoek. Het meest bekende onderzoek bij MDL is de endoscopie. Via een flexibele slang (endoscoop) kan de MDL-arts in de maag, dunne darm of dikke darm kijken. Zo kan hij de oorzaak van bepaalde klachten bekijken en onderzoeken, maar ook bloedingen stoppen, eventuele kwaadaardigheden bekijken, poliepen verwijderen of vernauwingen oprekken. Naast endoscopieverpleegkundigen werken er ook MDL-verpleegkundigen op de poli. Zij begeleiden patiënten met chronische darmontstekingen. Ook kun je hier als verpleegkundig scopist zelfstandig maag- en darmonderzoeken verrichten.

Wil jij endoscopieverpleegkundige worden? Dan moet je eerst een MBO- of HBO- diploma verpleegkunde hebben. Daarna doe je de vervolgopleiding tot endoscopieverpleegkundige (1 jaar).
Voor MDL-verpleegkundige en verpleegkundig scopist heb je minimaal eerst 2 jaar ervaring als endoscopieverpleegkundige en dan kun je hier een vervolgopleiding voor volgen.

Wil jij liever een rol spelen achter de schermen? Dan is de medische microbiologie misschien interessant voor jou! Op deze afdeling worden infecties onderzocht die worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere micro-organismen. Wanneer de arts het vermoeden heeft dat een infectie de oorzaak is van de klachten bij de patiënt, zal hij lichaamsmateriaal van de patiënt voor onderzoek insturen. Dit kan bijvoorbeeld bloed, urine, ontlasting, uitstrijken, een biopt (stukje weefsel) of liquor (hersenvocht) zijn. Dit materiaal wordt vervolgens onderzocht en de uitslag wordt doorgegeven aan de arts.

Je kunt op deze afdeling werken als ziekenhuishygiënist (deskundige infectiepreventie). Voor deze functie dien je een verpleegkundige vervolgopleiding of vervolgopleiding microbiologisch laborant hebben gevolgd.

Wil jij later graag in het ziekenhuis werken met baby’s, kinderen en (aanstaande) moeders? Dan moet je echt een kijkje nemen op het Moeder & Kind Centrum (MKC). Het MKC is onderverdeeld in de afdeling obstetrie en de afdeling kind.

Binnen de afdeling obstetrie zorg je als obstetrieverpleegkundige voor zwangere en barende vrouwen, kraamvrouwen en pasgeboren baby’s. Ook kun je hier werken als klinisch verloskundige en begeleid en behandel je zwangere vrouwen die, vanwege medische redenen, in het ziekenhuis moeten bevallen.

Voor het beroep van obstetrieverpleegkundige moet je eerst een MBO- of HBO- diploma verpleegkunde afgerond hebben. Daarna kun je de opleiding volgen tot obstetrieverpleegkundige.
Lijkt het beroep van  klinisch verloskundige jou écht iets? Dan kun je de HBO-opleiding verloskunde volgen.

Op de afdeling kind worden kinderen van 0 tot 18 jaar opgenomen met allerlei verschillende ziektebeelden. Daarom wordt er ook veel samengewerkt met andere specialismen, zoals de kinderarts, KNO-arts, chirurg, orthopeed, dermatoloog, enz.

De afdeling Kind bestaat uit een Couveuse-unit en een Kinder/Jeugd-unit. De kinderverpleegkundigen werken op allebei de units.

Is kinderverpleegkundige jouw droomberoep? Dan moet je eerst de MBO- of HBO- opleiding verpleegkunde volgen. Vervolgens kun je je specialiseren tot kinderverpleegkundige. Ook kun je daarna nog verder leren en de High-Care-Neonatologie opleiding volgen. Je kunt dan werken met baby’s die opgenomen zijn en extra medische zorg nodig hebben, direct of kort na de geboorte.

Wil je graag werken op een operatieafdeling waar geen dag hetzelfde is en je in acute situaties terecht kunt komen? Dan is het beroep van operatieassistent of anesthesiemedewerker iets voor jou!
In beide beroepen ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg voor een patiënt bij een operatie. Je ondersteunt de specialist en zorgt voor een vlot en veilig verloop van de operatie.

De opleiding tot operatieassistent of anesthesiemedewerker wordt de technische leerroute genoemd en biedt verschillende varianten. Je volgt de HBO-opleiding tot verpleegkundige en specialiseert je tevens direct tot OK- assistent of anesthesiemedewerker.

Op de poli oogheelkunde in het Laurentius zijn verschillende beroepen werkzaam: poli-assistenten/secretaresses, doktersassistenten, TOA’s, optometristen, orthoptisten, oogartsen en een physician assistant. 

De TOA’s (technisch oogheelkundig assistent) zorgt ervoor dat alle patiënten worden voorbereid .voorafgaand aan het consult van de oogarts. De TOA laat de patiënt lezen, meet de brilsterkte en de oogdruk en geeft de patiënt vervolgens druppels om de pupillen te verwijden zodat de oogarts de ogen daarna kan onderzoeken. Ook voert de TOA onderzoeken uit zoals lensmetingen, scans van de ogen of een gezichtsveldonderzoek. Hier dien je een MBO opleiding tot TOA voor te hebben gevolgd.

De optometristen hebben een eigen spreekuur met supervisie van de oogarts. Ze zien de patiënten zelf, voeren zelf oogonderzoek uit, als het nodig is wordt de patiënten daarna nog gezien door de oogarts. De optometrist kijkt vooral naar de ziekte van het oog. Hier dien je een HBO opleiding tot optometrist voor te hebben gevolgd.

De orthoptisten hebben ook een eigen spreekuur en als het nodig is kunnen ze supervisie krijgen van de oogarts. Dit is in de meeste gevallen alleen bij nieuwe patiënten. De orthoptist ziet voornamelijk kinderen en kijkt vooral naar de samenwerking tussen beide ogen. Hier dien je een HBO opleiding tot orthoptist voor te hebben gevolgd.

De oogartsen die kijken naar de ogen van de patiënt en beoordelen de gezondheid en kijken of er sprake kan zijn van een oogziekte en bepalen dan de behandeling daarvan. De oogarts voert ook oogoperaties uit (denk aan staar, ooglidcorrecties  of afwijkende oogstand). Daarnaast zet de oogarts bij bepaalde aandoeningen injecties in de ogen (dit vindt plaats op onze behandelkamer op de poli. Hier worden ook poliklinische ingrepen gedaan, denk aan verwijderen van tumoren/moedervlekjes en ooglidcorrecties). Hier dien je een WO opleiding geneeskunde voor te hebben gevolgd (daarnaast nog een specialisatie).

De P.A. (physician assistant) is de rechterhand van de oogarts. Doet bijna alles wat een oogarts ook doet behalve operaties. Hier dien je een Master voor te hebben gevolgd. Deze kun je volgen met de volgende vooropleidingen: medisch ondersteunende professional, paramedicus of verpleegkundige.

Pathologie wordt ook wel 'ziekteleer' genoemd. Het is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het vaststellen van ziekten. De patholoog stelt bijvoorbeeld diagnosen van verschillende typen kanker zoals borst- of darmkanker, maar ook eczeem van de huid of aangeboren afwijkingen. Patholoog word je na een geneeskunde opleiding op universitair niveau.

Als analist op de afdeling pathologie voer je allerlei laboratoriumwerkzaamheden uit. Dit is bijvoorbeeld het voorbereidende werk in de snijkamer, snijden van heel dunne weefselplakjes (coupes) of het beoordelen van preparaten onder de microscoop.
Analist word je na een MBO- Of HBO-laboratorium opleiding.

De PAAZ is een psychiatrische afdeling. Mensen met een psychiatrische aandoening (zoals depressie/psychose) worden opgenomen ter observatie, soms ook onder dwang. Ook worden er mensen behandelt met stemmingsstoornissen, dementie/verwardheid, persoonlijkheidsstoornissen en chronische pijnklachten.

Wil jij graag als psychiatrisch verpleegkundige werken? Dan kun je de opleiding MBO- of HBO- verpleegkunde volgen. Er zijn ook doorgroeimogelijkheden om vanuit de afdeling als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige of Verpleegkundig Specialist aan de slag te gaan.

De Spoedeisende hulp ontvangt 24/7 mensen die acuut medische zorg nodig hebben en die niet kan wachten tot een later moment. Er komen mensen van allerlei leeftijden die ernstig ziek zijn of die bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad. Het team bestaat uit artsen en verpleegkundigen. Zij werken samen met verschillende afdelingen in het ziekenhuis om ervoor te zorgen dat de onderzoeken en de behandeling ook snel kan starten.

Als je op de Spoedeisende hulp wilt werken moet je eerst een opleiding hebben tot verpleegkundige, dan kan met een VMBO of HAVO diploma. Als je klaar bent ga je eerst op een verpleegafdeling werken in het ziekenhuis om een paar jaar ervaring op te doen. Dit heb je nodig om uiteindelijk op de Spoedeisende hulp te kunnen werken.

Ouders
We hebben dit jaar alleen een programma voor middelbare scholieren. We bieden u wel de gelegenheid om te wachten in het restaurant van het ziekenhuis, dat gedurende de hele avond geopend zal zijn.

Bij het brengen kunt u het parkeerterrein oprijden en binnen 20 minuten weer kosteloos verlaten. Ook bij het ophalen hoeft u geen parkeer kosten te betalen.

Aanmelden
Aanmeldingen zijn inmiddels gesloten. 

Vragen
Heb je een vraag over het event? Mail naar ervaardezorg@lzr.nl 

Afmelden
We hebben een beperkt aantal plekken per rondleiding. Heb je je aangemeld maar ben je toch verhinderd? Geef dit dan door via ervaardezorg@lzr.nl. Zo kunnen we jouw plaats aan een andere leerling geven.

Beeldmateriaal
Op deze dag wordt er beeldmateriaal vastgelegd dat mogelijk gebruikt wordt voor diverse doeleinden. Indien je liever niet op de foto wilt, houd hier dan rekening mee.

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.