ARCHIEF
Laurentius gebruikt vrouwvriendelijke methode bij plaatsbepaling borsttumor
Bij steeds meer vrouwen wordt tijdens het bevolkingsonderzoek een kleine, van buitenaf niet voelbare, borsttumor ontdekt. Deze kleine tumoren zijn ook tijdens een operatie door de borstchirurg niet te voelen, waardoor het lastig is de exacte locatie van de tumor te bepalen. Sinds kort maken we in het Laurentius Ziekenhuis gebruik van radioactieve jodiumzaadjes om de locatie van een borsttumor precies te kunnen vaststellen met het oog op een operatie.
Plaatsing radioactief jodiumzaadje
Een of meerdere dagen voor de operatie wordt door de radioloog met behulp van echografie onder lokale verdoving een jodiumzaadje in de tumor geplaatst. Het jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af die niet schadelijk is voor het lichaam. Tijdens de operatie kan de chirurg het jodiumzaadje, en dus de tumor, lokaliseren met behulp van een gamma detector die radioactiviteit opspoort. Vervolgens verwijdert hij de tumor inclusief het jodiumzaadje. Het kan ook voorkomen dat de tumor niet méér voelbaar is nadat een behandeling met chemotherapie de tumor heeft doen slinken. Ook na 6 maanden is het jodiumzaadje nog radioactief zodat de chirurg de plaats van de oorspronkelijke tumor kan opsporen. Wanneer er sprake is van uitzaaiing richting de lymfeklieren bij de oksel wordt ook de betreffende de lymfeklier soms gemarkeerd met een jodiumzaadje. Indien na een chemokuur geen afwijking meer wordt gezien bij de klier, hoeft deze klier tijdens een operatie niet te worden verwijderd en kan een okselklierverwijdering worden voorkomen.
Harpoendraad
Voorheen werd gebruik gemaakt van de zogenoemde harpoendraadlokalisatie. Daarbij werd op de dag van de operatie een draadje in de tumor gestoken dat uit de borst stak. Tijdens de operatie volgde de chirurg het draadje om te bepalen waar de tumor zat. Nadeel hiervan was dat de draad kon verschuiven waardoor tijdens de operatie niet de hele tumor werd weggehaald.
Vrouwvriendelijker
De methode met het jodiumzaadje is vrouwvriendelijker. Er is geen draadje dat uit het lichaam steekt en de procedure hoeft niet op de al stressvolle dag van de operatie te gebeuren. Daar komt nog bij dat er doorgaans minder gezond weefsel wordt weggehaald en dat de methode een beter cosmetisch resultaat oplevert.
De meeste ziekenhuizen in Nederland werken nog met de harpoendraadmethode.
Thema-avond medische beeldvorming bij borstkanker
De Borstkankervereniging B-actief netwerk Roermond organiseert in samenwerking met het Laurentius Ziekenhuis op woensdag 8 maart een thema-avond over medische beeldvorming bij borstkanker. Radioloog Frank Raat vertelt dan onder meer over het gebruik van de jodiumzaadjes en de techniek van de 3D-mammografie (driedimensionale borstfoto’s). Nucleair geneeskundige Roland Kengen zal spreken over de rol van nucleaire geneeskunde bij de schildwachtklierprocedure. Kijk voor meer informatie in onze activiteitenagenda.