MIJN.LZR S M

STUITLIGGING EN UITWENDIGE VERSIE

Als je zwanger bent en je baby ligt in stuit (met de billen of voeten naar beneden) bij 36 weken zwangerschap, dan is de kans klein dat hij uit zichzelf nog omdraait. Baby’s in stuitligging hebben een grotere kans op problemen tijdens de bevalling. Om dit te voorkomen kan er worden geprobeerd om de baby nog te draaien naar een hoofdligging. Dit heet een versie, die in het Laurentius Ziekenhuis wordt uitgevoerd door het versieteam.


lees meerP -

Tijdens de zwangerschap kan een baby zelf draaien van stuitligging naar hoofdligging en andersom. Als je verder bent in je zwangerschap gebeurt dat steeds minder vaak. De meeste baby’s blijven uiteindelijk met hun hoofd naar beneden liggen. Sommige baby’s, gemiddeld vijf tot zes van de 100, liggen bij 36 weken zwangerschap nog met het hoofd naar boven. In dat geval kan het versieteam proberen de baby te draaien naar een hoofdligging.

Versieteam
Het team bestaat uit twee verloskundigen uit de eerste lijn (verloskundigenpraktijken), twee verloskundigen uit het ziekenhuis en het gynaecologenteam van Laurentius. De versie wordt altijd met twee personen uit het team uitgevoerd.

Versieteam v.l.n.r.: Marijanne van Schijndel, Steffie Mooren, Ingrid Beurskens en Suzanne Meij.

Hoe gaat de versie in zijn werk?
Het draaien gebeurt op een verloskamer in het ziekenhuis. Er wordt eerst een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt en een echo, om te zien of alles goed is. Daarna zullen een verloskundige en gynaecoloog samen de versie uitvoeren, waarbij zij de baby van buiten uit draaien. Een versie is niet schadelijk voor de baby. Het is echter niet zo dat de versie altijd lukt, de kans is ongeveer 55%.

Als de versie gelukt is bevallen de meeste patiënten gewoon vaginaal. De bevalling kan dan poliklinisch plaats vinden of thuis, onder begeleiding van de eigen verloskundige. Als de versie niet lukt, moet de moeder kiezen tussen een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Beiden gebeuren dan in het ziekenhuis. De gynaecologen helpen altijd bij het maken van een keuze.

Het versieteam bestaat uit het gynaecologenteam en verloskundigen Suzanne Meij en Marijanne van Schijndel van Laurentius, verloskundige Ingrid Beurskens van verloskundige praktijk de Roerstreek en verloskundige Steffie Mooren van Verloskundigen Roermond.

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.