S M

LIESBREUKEN

Er is sprake van een liesbreuk wanneer er een zwakke plek is ontstaan in de buikwand. Hierdoor kan het buikvlies, buikvet of darm naar buiten puilen. Helaas gaat deze aandoening niet vanzelf over en is er meestal een operatie nodig om de klachten te verhelpen.

Een liesbreuk kan bij zowel mannen als vrouwen ontstaan, maar komt vooral voor bij mannen. Deze aandoening kan ontstaan doordat de buikwand uitrekt als gevolg van overgewicht, te zwaar tillen of te hard persen bij een moeilijke stoelgang. Ook aangeboren factoren spelen een rol, waardoor ook kinderen een liesbreuk kunnen hebben.

Lagere kans op chronische pijn bij kijkoperatie
In Laurentius is de zogenoemde TEP-operatie al jaren eerste keuze bij het verhelpen van een liesbreuk. De kijkoperatie bij liesbreuken zorgt namelijk voor een lagere kans op chronische pijn. Tijdens deze operatie bent u onder narcose. Via drie kleine sneetjes in de buik wordt een camera en twee instrumenten naar binnen gebracht, waarmee de uitstulping van het buikvlies wordt verholpen. Daarna herstellen en verstevigen de chirurgen de opening of zwakke plek in de buikwand door een kunststof matje te plaatsen. Het kunststof materiaal is veilig en wordt over het algemeen goed door het lichaam geaccepteerd. Ten slotte maken zij de wondjes met oplosbare hechtingen dicht. Na deze operatie kunt u meestal binnen enkele uren
alweer naar huis. Of deze behandeling ook voor u de beste is, wordt samen met uw arts bekeken. Ieder mens en ieders gezondheidssituatie is immers anders en de keuze voor de behandelmethode dient hierbij zo optimaal mogelijk aan te sluiten.

Liesbreukcentrum Limburg
In het Laurentius Ziekenhuis is het Liesbreukcentrum Limburg gevestigd. In dit specialistisch centrum worden patiënten van zowel binnen als buiten onze regio geopereerd, bij voorkeur met de kijkoperatie. Laurentius hanteert hierbij de ‘one stop’ behandeling: hierbij komt u slechts twee keer (of zelfs één keer) naar het ziekenhuis. De eerste keer vindt het bezoek aan de polikliniek plaats. Direct daarna gaat u naar de pre-operatieve screening en dezelfde dag wordt u geopereerd. De tweede keer bestaat uit het controle bezoek, circa zes weken na de operatie. Desgewenst kan deze nacontrole ook telefonisch worden afgehandeld. 

Wilt u meer weten over liesbreuken en behandelmethodes? Neem dan een kijkje op www.liesbreukcentrumLimburg.nl.

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.