CHIRURGIE

BEREIKBAARHEID

maandag t/m vrijdag van 08.15 tot 17.00 uur

ROUTENUMMER 48

J (0475) 38 27 32

Bij chirurgie behandelen we patiënten met een ziekte of verwonding waarbij een operatieve ingreep nodig is. Het specialisme chirurgie wordt ook wel heelkunde genoemd. We behandelen patiënten met uiteenlopende aandoeningen. Van ongevalletsels, verschillende vormen van kanker, ziekten van het maagdarmkanaal, bot- en liesbreuken, vaat- en longziekten tot hoofd en halsafwijkingen.


lees meerP -

U komt chirurgen tegen op de poli en in de operatiekamer maar ook bij de Spoedeisende Hulp en op de Intensive Care. Wekelijks vindt overleg plaats met andere specialismen, zoals oncologie, radiotherapie, pathologie, radiologie, longziekten, maag-darm-leverziekten, interne geneeskunde en nefrologie. We bespreken patiënten gezamenlijk om zo tot een optimale behandeling van elke individuele patiënt te komen.

We bieden een breed pakket aan chirurgische zorg. Alle chirurgen zijn naast algemeen chirurg, ook gespecialiseerd in bepaalde deel- en/of aandachtsgebieden.
Meer informatie oer enkele algemene aandoeningen en de behandeling daarvan, leest u in de patiëntenfolders die u hieronder kunt lezen.

Minimaal invasieve ingrepen
In het ziekenhuis gebruiken we steeds meer minimaal invasieve technieken. Daarbij wordt er in lichaamsholten geopereerd met behulp van een kleine camera. Door deze techniek krijgt de patiënt veel kleinere littekens, is er minder bloedverlies en het herstel sneller. 

Hoge kwaliteit in zorg
Naast de minimaal invasieve technieken zijn we in de regio Limburg specialist in het behandelen van liesbreuken, vaatziekten, spataderen, het onderzoeken van afwijkingen in de borst en problemen rond de anus en endeldarm. We bieden hoge kwaliteit zorg waarbij u vaak maar één afspraak hoeft te maken om te horen wat we voor u kunnen doen. We vertellen u er graag alles over.

Hoe we werken
Na doorverwijzing van de huisarts hebt u een eerste afspraak met de chirurg bij de polikliniek. Hij bespreekt uw aandoening en klachten. Wanneer een operatie nodig is, zal de chirurg die uitvoeren. Maar behandeling door de chirurg betekent niet altijd een operatie.

Een operatie 
Voordat u een operatie kunt ondergaan, zijn er wellicht aanvullende onderzoeken nodig, zoals een bloedonderzoek of een röntgenfoto. Voorafgaand aan de operatie hebt u ook een afspraak bij de Preklinische Screening. De anesthesioloog bespreekt dan onder andere met u welke verdoving voor u het meest geschikt is tijdens de operatie.

De duur van de operatie verschilt per behandeling. Na de operatie komt u eerst bij in de verkoeverkamer. Dat is de uitslaapkamer op de operatieafdeling. Daarna gaat u terug naar de afdeling.

Afhankelijk van de operatie wordt u opgenomen op een verpleegafdeling of kunt u na de operatie nog dezelfde dag naar huis. U krijgt dan een afspraak mee voor een controle bij de polikliniek. U krijgt ook adviezen, leefregels en tips.


+ - AANDACHTSGEBIEDEN
R Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM)

De afdeling chirurgie in het Laurentius Ziekenhuis is hét verwijscentrum voor Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM) voor Limburg en een deel van Brabant. Deze manier van opereren is bedoeld om grote poliepen en in sommige gevallen kleine kwaadaardige tumoren in de endeldarm te behandelen. Patiënten uit het hele land komen voor onze ervaring en expertise in deze vorm van opereren naar Roermond. Wij zijn hiermee één van de twee grootste TEM-centra van Nederland.

lees meerP
R Bijnieroperaties

Wij zijn het centrum voor bijnieroperaties voor heel Limburg. Hebt u een bijnieraandoening waarvoor een operatie nodig is, dan wordt u verwezen naar Roermond. U wordt bij ons geopereerd door twee chirurgen met uitgebreide ervaring in de bijnierchirurgie.

lees meerP
R Minimaal Invasieve Chirurgie

Minimaal Invasieve Chirurgie is de term die gebruikt wordt voor chirurgische ingrepen waarbij een veel kleinere sneetjes gemaakt worden dan bij een ‘klassieke’ ingreep. Zachte weefsels zoals spieren en pezen worden hierdoor veel minder of helemaal niet beschadigd.

lees meerP
R Chirurgie bij kinderen

Chirurgie bij kinderen is een specifiek aandachtsgebied binnen de chirurgie. Kinderen hebben namelijk een nog groeiend lichaam en worden vaak behandeld aan bepaalde aandoeningen. Heel belangrijk is natuurlijk dat ze daarin goed begeleid worden, zeker als ze nog niet begrijpen wat en hoe.

lees meerP
R Gastro-intestinale chirurgie

De gastro-intestinale chirurgie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van zowel goedaardige als kwaadaardige aandoeningen van alle buikorganen en buikwand.

lees meerP
R Handchirurgie

De problematiek rond hand-en polsaandoeningen is ingewikkeld. Om tot een optimale diagnose en behandeling te komen, werken de chirurg, orthopeed en de handfysiotherapeut samen. Dit resulteert in het maandelijks handenspreekuur van het Handencentrum Midden-Limburg in het Laurentius Ziekenhuis.

lees meerP
R Longchirurgie

De longchirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van goed- of kwaadaardige aandoeningen van de longen. Een longoperatie kan nodig zijn bij een hardnekkig ontstekingsproces of een onbekende afwijking, maar vaak is longkanker de reden.

lees meerP
R Vaatchirurgie

De vaatchirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen van aders en slagaders. De vaatpoli is voor mensen met een aandoening van de slagaders, zoals etalagebenen of verwijding van de buikslagader. De vaatpoli biedt een snelle en efficiënte behandeling hiervan.

lees meerP
R Proctologiepoli

De proctologie houdt zich bezig met de behandeling van aambeien en andere klachten van de anus zoals fissuren, abcessen, fistels en ongewild ontlastingsverlies. Omdat problemen aan de endeldarm of anus vaak dingen zijn waar mensen zich voor schamen hebben wij een speciale proctologiepoli.

lees meerP
R Wondzorgpoli

Op deze poli behandelen we patiënten met gecompliceerde en chronische wonden. U kunt bij ons terecht op dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur. We zitten op de poli chirurgie. U wordt behandeld door één van onze ervaren wondverpleegkundigen.

lees meerP
+ - AANDOENINGEN

Enkele aandoeningen die we behandelen binnen dit specialisme zijn:

 • aambeien
 • bekkenbodemklachten
 • bijnieraandoeningen
 • bloedvatproblemen
 • borstkanker
 • buikwandbreuk
 • continentieproblemen
 • darmkanker
 • diabetische voet
 • divertikels (uitstulpingen)
 • endeldarmkanker
 • etalagebenen
 • ganglion
 • hernia
 • incontinentie
 • ingegroeide teennagel
 • liesbreuk
 • longkanker
 • obstipatie
 • open been
 • struma
 • vetbult
+ - PATIËNTENFOLDERS

R Aambeien
R Bekkenbodemverzakking (De chirurgische behandeling van de bekkenbodemverzakking)
R Cholecystectomie (Verwijderen van de galblaas)
R Diabetische voet (Voorkom problemen aan uw voeten)
R Endeldarmkanker (Diagnose en behandeling van endeldarmkanker)
R Fissura ani (Kloofje in de anus)
R Incontinentie voor ontlasting (Het onwillekeurig verlies van ontlasting (PTNS-methode))
R Liesbreuk (Operatieve behandeling van een liesbreuk)
R Mammacare (Behandeling en begeleiding van mensen met borstkanker)
R Mammapoli (Een eerste bezoek aan de mammapoli)
R Okseldissectie bij melanoom
R Poliklinische operatiekamer (Kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving)
R Proctologiepoli (Proctologisch spreekuur op de poliklinische operatiekamer)
R Sinus pilonidalis (Behandeling van een haarnestcyste)
R Stomapoli (Het verpleegkundig spreekuur stomazorg)
R TEM-operatie (Operatie via de anus)
R Vaatpoli (Een snellere weg naar behandeling)
R Varices (Behandeling van spataderen)
R Versneld herstel na darmchirurgie

-
 

ACTIVITEITEN

WOENSDAG 14 OKT |
19.30 tot 21.30 uur |
Munsterzaal 1

Mammachirurgie en mammapoli

Deze voorlichtingsbijeenkomst is bedoeld voor mensen die borstkanker hebben (gehad), partners en overig geïnteresseerden. Jacco van Unen, mammachirurg, en de mammacareverpleegkundige informeren u onder andere over de operatie bij borstkanker, nieuwe operatietechnieken bij borstsparende operaties, directe reconstructie en het hoe en wat van de mammapoli.   

ALLE ACTIVITEITENR