MIJN.LZRMijn.LZR S M

BEHANDELING ACNES

Bij chirurgie behandelen we patiënten met ACNES. ACNES is een chronische buikpijn waarbij een bekneld zenuwtakje leidt tot een scherpe lokale buikwandpijn. Bij verdenking op ACNES proberen we de pijnzenuw te blokkeren door een lokale verdoving te injecteren op het pijnpunt.

ACNES staat voor Abdominal Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Het is een aandoening waarbij de uiteinden van de voorste tussenribzenuwen bekneld zijn geraakt. Als deze bekneld raken, leidt dat tot hevige buikpijn. De diagnose ACNES is lastig te stellen, aangezien een beknelde zenuw niet in beeld gebracht kan worden met een echo, CT-of MRI-scan. Dat maakt ACNES een onbegrepen aandoening, wat frustrerend kan zijn voor patiënten en betrokkenen.

Indien u last heeft van chronische buikpijn, die telkens op dezelfde plek aanwezig is en verergert bij inspanning, dan zou dit kunnen wijzen op ACNES.

Blokkeren pijnzenuw
Bij verdenking op ACNES proberen we de pijnzenuw te blokkeren door een lokale verdoving te injecteren op het pijnpunt. Bij een groot aantal patiënten blijft de pijn lang weg en in circa 15-20% van de patiënten is de pijn langer dan een jaar of zelfs definitief verdwenen. Keert de pijn terug, dan kan een tweede (of derde) injectie toch leiden tot een definitieve oplossing. Bij onvoldoende effect van deze injecties, kan een operatie worden overwogen. Hierbij wordt onder narcose een deel van de aangedane huid, onderhuids weefsel en spierkapsel met de pijnzenuw weggesneden. Dit gebeurt in dagopname.

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.