MIJN.LZRMijn.LZR S M

STEENCHIRURGIE

Steenchirurgie is het verwijderen van stenen uit de urineleider of de nier door middel van een operatie. Zo'n operatie is in sommige gevallen wenselijk of zelfs noodzakelijk.

Een klein steentje in de urinewegen wordt over het algemeen vanzelf uitgeplast. Grotere stenen worden doorgaans niet spontaan uitgeplast. Dan is een behandeling nodig.
Een relatief grote steen kan soms worden vergruisd en/of verwijderd door middel van een kijkoperatie. Wanneer zo'n behandeling geen resultaat heeft gehad of wanneer deze methode voor u niet geschikt lijkt, kan worden gekozen voor een zogenoemde ureterorenoscopie (URS).

Bij een ureterorenoscopie brengt de uroloog een dun kijkbuisje (de ureterorenoscoop) via de plasbuis en de blaas in de urineleider (ureter). De ureteroscoop wordt voortdurend met spoelvloeistof doorstroomd, wat voor verwijding van de urineleider zorgt. De uroloog kan het instrument daardoor opschuiven tot op de steen. Eenmaal bij de steen kan deze worden verwijderd met behulp van speciale tangetjes en ‘vangnetjes’. Soms is het nodig de steen in stukjes te breken. Dit gebeurt door middel van een speciale tang, door vergruizing met een boortje of met een veilig soort laser die de steen in stukjes schiet. De methode die wordt toegepast is onder andere afhankelijk van de grootte van de steen.

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.