MIJN.LZRMijn.LZR S M

AMANDELEN VERWIJDEREN BIJ KINDEREN

Het verwijderen van de neus- en/of keelamandelen is in principe een kleine ingreep. Zowel de neusamandel als de keelamandelen kunnen via de mond worden verwijderd. 

Hoewel men meestal spreekt over amandelen ‘knippen’ worden amandelen tegenwoordig ‘gepeld’, dat wil zeggen dat ze helemaal worden weggenomen. Als de amandelen eenmaal zijn verwijderd wordt hun taak door andere klieren overgenomen.

Amandelen zijn twee grote ‘knobbels’ die, in het verlengde van de neus, hoog achter in de keel zitten. De derde grote amandel is de neusamandel, die u alleen kunt zien als deze sterk is gezwollen. Als de amandelen goed werken zijn ze nuttig voor het lichaam. Ze vormen een soort filter dat de binnendringende ziektekiemen bestrijdt. Ze vergroten de weerstand tegen ziekten. Soms zijn de amandelen niet in staat de ziektekiemen voldoende te vernietigen. De ziektekiemen hopen zich dan op in de amandelen, die daardoor zelf ontstoken kunnen raken. Dit kan gepaard gaan met het plotseling optreden van koorts. Uw kind kan zich hierdoor ziek voelen.

Meer informatie vindt u in de patiëntenfolder ‘Verwijderen neus- en keelamandelen kind’ [kno].

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.