MIJN.LZRMijn.LZR S M

LOKALISATIE BORSTTUMOR MET JODIUMZAADJE

Bij steeds meer vrouwen wordt tijdens het bevolkingsonderzoek een kleine borsttumor ontdekt. Deze kleine tumoren zijn van buitenaf niet voelbaar, waardoor het lastig is de exacte locatie van de tumor te bepalen. In ons ziekenhuis maken we gebruik van radioactieve jodiumzaadjes om de locatie van een borsttumor precies te kunnen vaststellen met het oog op een operatie.

Plaatsing radioactief jodiumzaadje
Een of meerdere dagen voor de operatie wordt door de radioloog met behulp van echografie onder lokale verdoving een jodiumzaadje in de tumor geplaatst. Het jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af die niet schadelijk is voor het lichaam. Tijdens de operatie kan de chirurg het jodiumzaadje, en dus de tumor, lokaliseren met behulp van een gamma detector die radioactiviteit opspoort. Vervolgens verwijdert hij de tumor inclusief het jodiumzaadje. Het kan ook voorkomen dat de tumor niet méér voelbaar is nadat een behandeling met chemotherapie de tumor heeft doen slinken. Ook na 6 maanden is het jodiumzaadje nog radioactief zodat de chirurg de plaats van de oorspronkelijke tumor kan opsporen. Wanneer er sprake is van uitzaaiing richting de lymfeklieren bij de oksel wordt ook de betreffende de lymfeklier soms gemarkeerd met een jodiumzaadje. Indien na een chemokuur geen afwijking meer wordt gezien bij de klier, hoeft deze klier tijdens een operatie niet te worden verwijderd en kan een okselklierverwijdering worden voorkomen.

Voordelen
Het jodiumzaadje kan al enkele dagen voorafgaand aan de operatie worden geplaatst. Deze procedure hoeft dus niet nog op de al stressvolle dag van de operatie zelf te gebeuren. Doordat de locatie van de tumor nauwkeurig bekend is, wordt er doorgaans relatief weinig gezond weefsel weggehaald en is er een beter cosmetisch resultaat. 

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.