MIJN.LZRMijn.LZR S M

NEUROCHIRURGIE

BEREIKBAARHEID

maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

ROUTENUMMER S.30

J (0475) 38 27 71

Neurochirurgie is gericht op de chirurgische behandelingen van aandoeningen aan:

  • het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg)
  • de benige omhulsels (de schedel en de wervels)
  • het perifere zenuwstelsel (de zenuwen die naar de ledematen lopen)

lees meerP -

Over het algemeen onderzoekt en opereert de neurochirurg patiënten die naar hem zijn verwezen door een neuroloog. Een neuroloog stelt namelijk de neurologische diagnose aan de hand van uw gezondheidsklachten, het neurologisch onderzoek en eventuele scans of röntgenfoto’s. Als er een neurologische diagnose is gesteld waarvoor een operatie zinvol kan zijn, dan verwijst de neuroloog u naar de neurochirurg.

Bijzondere eigenschappen
De neurochirurg bezit een grondige kennis van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel heeft heel bijzondere eigenschappen: het is de zetel van vitale functies zoals ademhaling en bloedsomloop, waarvan uitval levensbedreigend is, en van de motoriek en de zintuiglijke gewaarwordingen. En daarnaast vooral ook van functies zoals bewustzijn, spraak en denken. Verstoring hiervan kan ernstige invaliditeit tot gevolg hebben. Deze factoren spelen altijd een rol bij behandelbeslissingen die de neurochirurg moet nemen. 

De beste zorg
Het zenuwstelsel is een ingewikkeld systeem van ontelbaar veel zenuwcellen en hun uitlopers. Een hele kleine beschadiging kan al ingrijpende gevolgen hebben. De juiste zorg kan dus van levensbelang zijn.

Neurochirurgie vindt vooral plaats in academische ziekenhuizen. Voor patiënten is het prettig dat zij ook dichtbij huis geholpen kunnen worden. In het Laurentius Ziekenhuis vinden rugoperaties en zenuwoperaties aan armen of handen plaats.
De neurochirurg beslist waar de operatie plaatsvindt. De grote en meer complexe operaties zoals een hersentumor, bloedvatafwijkingen in de hersenen en hersenbloedingen worden uitgevoerd in het Maastricht UMC+ of het Atrium Ziekenhuis in Heerlen. Indien u dat wenst door uw eigen behandelend specialist.
Afhankelijk van de ingreep keert u na een operatie in Maastricht of Heerlen, als het nodig is, voor nazorg en verpleging terug naar het Laurentius Ziekenhuis. Zo ontvangt u ook in Roermond altijd de beste neurochirurgische (na)zorg.

In Maastricht en Heerlen wordt ook onderzoek naar nieuwe behandeltechnieken gedaan. Nieuwe inzichten worden ook in het Laurentius Ziekenhuis doorgevoerd.


+ - ONDERZOEKEN & BEHANDELINGEN

Onderstaand treft u een overzicht aan van enkele veelvoorkomende onderzoeken en behandelingen.

-
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.