SPORTGENEESKUNDE

BEREIKBAARHEID

dinsdag van 10.00 tot 18.00 uur
woensdag van 13.30 tot 18.00 uur

ROUTENUMMER 52

Een afspraak kunt u telefonisch maken via VieCuri, onze samenwerkingspartner op het gebied van Sportgeneeskunde.

  • telefoon: (0478) 52 27 74

Sportgeneeskunde is het medisch specialisme dat zich richt op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid van mensen die (willen gaan) sporten of bewegen. Het specialisme richt zich ook op het behandelen en voorkomen van sportblessures. De sportarts geeft beweegadviezen aan individuele sporters en aan mensen met chronische aandoeningen, en geeft voorlichting aan sportverenigingen. Hij houdt bij elk advies rekening met de belasting en de belastbaarheid van mensen. 


lees meerP -

Doel van sportgeneeskunde
Het is de bedoeling dat de sportende mens op een veilige en verantwoorde manier kan sporten en bewegen of zo snel mogelijk weer kan gaan sporten. De sportartsen beschikken over bijzondere kennis over sportgerelateerde aandoeningen, de balans tussen belasting en belastbaarheid en sporten met bijvoorbeeld een chronische ziekte. De sportartsen zijn de medisch specialisten op sportgebied. Die specifieke kennis over sport, bewegen én over herstel, is de meerwaarde van dit specialisme.

Advies voor elke sporter én niet-sporter
Sport u geregeld bij een vereniging of zelf in uw vrije tijd?
Wilt u (weer) beginnen met sporten en vraagt u zich af welke sport bij u past?
Wilt u weten hoe u uw blessure het beste kunt behandelen?
Vraagt u zich af wanneer u na een blessure weer kunt gaan sporten?
Bent u ondernemer en wilt u een medewerker helpen sneller te laten herstellen na een blessure?

Met deze en andere vragen over sporten en bewegen bent u van harte welkom bij de sportartsen in het ziekenhuis. Zij beantwoorden al uw sportmedische vragen. Wij werken hierin samen met Sportgeneeskunde van het VieCuri. 

Consulten en onderzoeken
Het werkterrein van sportgeneeskunde is breed. U kunt bij de sportartsen terecht als topsporter, als u sport in uw vrije tijd, maar ook als u nog helemaal niet sport. De sportartsen voeren diagnostisch onderzoek en preventieve sportmedische onderzoeken uit. U bent welkom voor:

  • Onderzoek en advies bij blessures
  • (Preventief) sportmedisch onderzoek en advies
  • Problemen bij lichamelijke inspanning
  • Doorlopende sportmedische begeleiding
  • Verplichte sportkeuringen
  • Blessurebehandeling
  • Voor verantwoorde sportbeoefening en beweging bij een chronische ziekte of na een operatie

De sportartsen worden in hun dagelijks werk ondersteund door sportfysiotherapeuten, een inspanningsfysioloog en sportdiëtisten. Indien nodig kunnen ze de hulp inschakelen van medische collega’s zoals een diëtist, orthopedisch schoenmaker, (sport)podotherapeut, psycholoog, cardioloog of orthopedisch chirurg.
Samen hebben zij de benodigde kennis van en ervaring met verschillende takken van sport.

Garantie voor kwaliteit en deskundigheid
De afdeling Sportgeneeskunde is in het bezit van het SCAS-certificaat. Dit laat zien dat de sportartsen voldoen aan de nieuwste kwaliteitseisen in de sportgezondheidszorg. De SCAS, Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg, stelt onpartijdig de vakbekwaamheid vast van organisaties en personen die zich richten op sportbegeleiding en blessurebehandeling. Zij reikt haar certificaat uit als een sportmedisch orgaan werkt volgens haar criteria. Zo moeten we een kwaliteitshandboek hebben en de controle van de SCAS met succes doorstaan.

Ook is de afdeling Sportgeneeskunde erkend als officiële gecertificeerde sportmedische instelling door de SMI Federatie. Dit toont aan dat u bij ons terecht kunt voor een snelle diagnose en een deskundige behandeling van sportblessures. Meer informatie kunt u lezen op de websites van:

Verwijzing
Voor een sportkeuring heeft u geen verwijzing nodig. Voor alle andere onderzoeken en behandelingen is een verwijzing door uw huisarts of een ander behandelend specialist raadzaam maar niet noodzakelijk. 


+ - AANDACHTSGEBIEDEN
R Medische verklaring Alpe d'HuZes

Doet u dit jaar mee aan de Alpe d’Huzes? Voor deelname aan dit inspannende en uitdagende evenement is een medische verklaring verplicht gesteld. Hiervoor kunt u in het Laurentius Ziekenhuis terecht. Wij werken samen met Sportgeneeskunde VieCuri voor de sportmedische onderzoeken van de Alpe d’HuZes.

Wat is de Alpe d'HuZes?

Tijdens de Alpe d’HuZes gaan deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend binnen één dag tot maximaal zes keer de legendarische Franse berg Alpe d’Huez beklimmen. Het doel is zo veel mogelijk geld inzamelen in de strijd tegen kanker. In 2017 vindt de Alpe d’Huzes plaats op donderdag 1 juni. Lees meer over deze sportieve actie op de officiële website van de organisatie.

R sportconsult (klachten/blessures)

Met klachten of blessures die u beperken tijdens het sporten of bewegen, kunt u bij de sportarts terecht. Hij stelt een deskundige diagnose. Alle aspecten van sportbeoefening en beweging worden daarbij meegenomen. Na de diagnose besluit de sportarts in overleg met u welke vervolgbehandeling nodig is. Vaak kan de sportarts u zelf behandelen. Ook adviseert hij u over bijvoorbeeld aanpassingen in materiaal of trainingsschema’s. Het kan echter ook voorkomen dat hij u doorverwijst naar een andere arts, bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg of een (sport)fysiotherapeut.

R sportbegeleiding

Voor individuele sportbegeleiding of voor een complete begeleiding van uw sportvereniging kunt u de sportarts incidenteel bezoeken.

lees meerP
R sportmedisch onderzoek

Steeds meer mensen willen sporten en willen weten welke sport het meest geschikt is. Een goed onderzoek en advies is dan belangrijk. Daarom voeren de sportartsen verschillende onderzoeken uit. Deze zijn afgestemd op sportintensiteit en uw leeftijd. De onderzoeken kunnen bestaan uit een hartfilmpje, een longfunctietest, uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat en een inspanningstest.

lees meerP
-
 
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.