MIJN.LZR S M

ORTHOPEDIE

BEREIKBAARHEID

maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

ROUTENUMMER 0.54

J (0475) 38 28 37

Orthopedie is het gebied van de geneeskunde dat zich bezig houdt met het steun- en bewegingsapparaat: de botten, gewrichten, de spieren, pezen en banden. Het woord orthopedie is opgebouwd uit de Griekse woorden orthos (recht) en pias (kind). Letterlijk ‘het rechtmaken van kinderen’. Orthopedische chirurgie richt zich echter niet alleen op kinderen, maar ook op volwassenen. De orthopeden opereren niet alleen; ze behandelen ook aandoeningen niet-operatief, bijvoorbeeld door het voorschrijven van medicijnen en leefregels. Daarnaast hebben ze aandacht voor preventieve geneeskunde.


lees meerP -

Aandoeningen en ziekten
De orthopeden behandelen aangeboren afwijkingen, groeistoornissen, arbeidsgerelateerde aandoeningen en de gevolgen van ongevallen en sportblessures. Traumatologie (ongevalsgeneeskunde) van het steun- en bewegingsapparaat is een wezenlijk onderdeel van orthopedie. Ziekten (bijvoorbeeld kanker) kunnen ook gevolgen hebben voor het skelet, die door de orthopedisch chirurg behandeld kunnen worden. Door de vergrijzing neemt het aantal patiënten met aandoeningen gerelateerd aan ouderdom toe. Steeds meer mensen ervaren klachten van artrose. Boven de 70 jaar heeft 80 % van de mensen last van artrose. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten is aangetast. Door het plaatsen van protheses die gewrichten vervangen, zoals heup- en knieprotheses, geven de orthopedisch chirurgen u uw mobiliteit en zelfstandigheid (gedeeltelijk) terug.

In het Laurentius Ziekenhuis werken zes orthopedisch chirurgen. Ze beoefenen allemaal het brede vak van orthopedie en traumatologie maar hebben ieder ook een eigen aandachtsgebied. Ze overleggen regelmatig met de orthopedisch schoenmaker en instrumentmaker en werken nauw samen met de fysiotherapeuten.

Botontkalking
Naarmate mensen ouder worden, neemt de botdichtheid af. Dit vergroot de kans op botbreuken. 
In Laurentius worden alle mannen en vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar, en die zich melden op de Spoedeisende Hulp met een botbreuk gescreend op osteoporose (botontkalking). Ze krijgen een vragenformulier mee naar huis. Tijdens de controle op de gipskamer neemt de orthopeed de vragenlijst met hen door en beoordeelt het risico op osteoporose. Als het nodig is, wordt de patiënt doorverwezen voor een dexascan (botdichtheidsmeting). Afhankelijk van de bevindingen wordt een behandelplan opgesteld, dat kan bestaan uit medicatie, bewegingsadvies en advies over de leefstijl.

Revalidatieprogramma heup en knie
Wanneer u een nieuwe knieprothese of heupprothese krijgt, komt u in het revalidatieprogramma heup of knie. Samen met een aantal medepatiënten wordt u in dezelfde week geopereerd en volgt u gedurende enkele dagen nagenoeg hetzelfde programma, ongeacht of u komt voor een heup- of knieprothese. 

Anterieure benadering heupgewricht
Sinds het voorjaar 2016 maken we, naast de traditionele achterste benadering, tevens gebruik van de anterieure (voorste) benadering van het heupgewricht bij het plaatsen van een totale heupprothese. Bij deze relatief nieuwe operatiemethode komt het litteken aan de voorzijde te zitten. De anatomische structuren, zoals de spieren, pezen en zenuwen worden bij deze toegangsweg optimaal gespaard. Dit heeft als voordeel dat het herstel na de operatie sneller kan verlopen en de kans op het uit de kom gaan van de prothese neemt af. 

Gespecialiseerde spreekuren
De orthopeden hebben aparte spreekuren voor specifieke aandoeningen, ziekten en behandelingen:

  • voetenspreekuur: één keer per maand op vrijdagmiddag, samen met de orthopedisch schoenmaker
  • handenspreekuur: één keer per maand, samen met de chirurg en revalidatiearts
  • fractuurpreventie spreekuur: drie keer per week bij de fractuurpreventiepoli bij de verpleegkundig specialist
  • artrose spreekuur: één keer per week op dinsdagmiddag bij verpleegkundig specialist
  • gipsspreekuur: bij de gipskamer 

+ - AANDACHTSGEBIEDEN
R handchirurgie

De problematiek rond hand-en polsaandoeningen is ingewikkeld. Om tot een optimale diagnose en behandeling te komen, werken de chirurg, orthopeed en de handfysiotherapeut samen. Dit resulteert in het maandelijks handenspreekuur in samenwerking met het handencentrum in het Laurentius Ziekenhuis. 

U wordt via één van de specialisten voor dit gezamenlijke spreekuur aangemeld. Want door onze specialisatie op het gebied van hand- en polsklachten, jarenlange ervaring en intensieve samenwerking komt u zo snel mogelijk in een passend behandeltraject terecht. Meer informatie vindt u op onderstaande websites:

-
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.