zwart-wit versie
LOGIN S M

DIËTETIEK

BEREIKBAARHEID

maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

ROUTENUMMER 2.30

J (0475) 38 20 16

Diëtetiek betekent letterlijk dieetleer, of de leer van diëten. Een dieet is een voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen. De diëtist is de specialist in voeding en diëten. De afdeling Diëtetiek geeft voedings- en dieetzorg aan patiënten. Deze zorg draagt bij aan herstel van ziekte, verbetering of behoud van kwaliteit van leven.


lees meerP -

De diëtisten begeleiden patiënten die in het ziekenhuis verblijven of die bij een van de poliklinieken in behandeling zijn. Voor begeleiding is een verwijzing van uw behandelend specialist nodig. Natuurlijk kunt u ook zelf met de specialist of verpleegkundige op de afdeling overleggen of de diëtist bij u langs kan komen.

Indicaties
De diëtist kan u begeleiden als u problemen, klachten of ziekten hebt die te maken hebben met voeding. Behalve gezonde voeding wordt ook aandacht besteed aan een gezonde leefstijl en aan een gezond gewicht.
Een aantal voorbeelden waarvoor u bij de diëtist terecht kunt, zijn:

  • maag-, darm- en leverziekten
  • hart- en vaatziekten
  • kanker
  • neurologische aandoeningen
  • nierinsufficiëntie
  • ongewenst gewichtsverlies
  • afbuigende groeicurve (bij kinderen)
  • zorg voor en/of na een operatie
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • aandoeningen aan de luchtwegen

Behandelplan
Een dieetbehandeling en voedingsadvies krijgt u als er door medische omstandigheden een aanpassing van uw dagelijkse voeding nodig is. De diëtist stelt een advies en behandelplan op. Dit wordt met u en met uw arts besproken. Tijdens de behandeling begeleidt de diëtist u. Als het nodig is, wordt het behandelplan aangepast. Hierbij houden we natuurlijk zoveel mogelijk rekening met uw persoonlijke wensen maar ook met uw mogelijkheden.

Persoonlijke begeleiding
Nadat wij een order hebben ontvangen van een specialist uit LZR, plannen we een afspraak voor een eerste gesprek. Dit intakegesprek bestaat uit een kennismaking, bespreking van de vraagstelling in de order en het verzamelen van alle benodigde gegevens. Daarna stelt de diëtist uw behandelplan op. Meestal krijgt u ook schriftelijke informatie mee

Begeleiding van patiënten in het ziekenhuis
Als u op een verpleegafdeling bent opgenomen, kan het nodig zijn dat de diëtist u informatie of advies geeft. Bijvoorbeeld als onderdeel van uw behandeling, of bij slechte eetlust of veel gewichtsverlies in korte tijd. Indien uw voeding tijdens uw verblijf in het ziekenhuis moet worden aangepast, geeft de diëtist dat door zodat daar direct rekening mee wordt gehouden.
Als u na de opname naar huis mag, bespreekt de diëtist met u of verdere begeleiding zinvol of raadzaam is.


-
 
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.