MIJN.LZR S M

SLAAPWAAKCENTRUM

BEREIKBAARHEID

maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

ROUTENUMMER 1.12 (longgeneeskunde/ Hart-longcentrum) of 1.42 (KNO)

Telefoon
Longgeneeskunde: (0475) 38 26 42
KNO: (0475) 38 25 67

Een gezond slaappatroon is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Er bestaan echter diverse slaapproblemen die niet alleen kunnen leiden tot vermoeidheid, maar ook tot andere medische klachten en een verminderde kwaliteit van leven. Binnen het team van het slaapwaakcentrum van Laurentius werken artsen en medewerkers van verschillende disciplines samen: longgeneeskunde, KNO, neurologie, mond- kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) en gespecialiseerde laboranten. Zij staan voor u klaar om uw slaapproblemen te onderzoeken en behandelen. 


lees meerP -

Onschuldig snurken of apneu?
Snurken en apneu zijn de meest voorkomende slaapgerelateerde ademstoornissen. Ze zijn echter niet hetzelfde. Het geluid dat u bij snurken maakt, is datgene waar vaak vooral de partner last van heeft. Worden de problemen echter veroorzaakt door het ’s nachts stoppen met ademen, dan spreken we over Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Dit wordt meestal afgekort tot slaapapneu of apneu. Een apneu is een pauze in de ademhaling van meer dan tien seconden.

Wat doet het?
Apneu heeft veel meer impact op de hele gezondheidstoestand dan snurken. Doordat de ademhaling wegvalt, slaapt iemand met slaapapneu slechter en zal ook overdag vermoeid zijn. Dit kan een negatieve invloed hebben op onder meer bloedsuiker, bloeddruk en hartfunctie. Snurken en apneu kunnen beide relatieproblemen veroorzaken.

Hoe werkt het?
Na een verwijzing van de huisarts kunt u een afspraak maken bij één van de specialisten van het Slaapwaakcentrum. Hebt u vermoedelijk last van apneu, dan zult u tijdens het eerste bezoek een afspraak hebben met de KNO-arts én met de longarts. Wanneer nodig worden er ook al eerste onderzoeken gedaan. De samenwerking tussen de twee specialisten zorgt ervoor dat ze snel een goed onderzoeks-, en later een behandeltraject, kunnen opzetten.

Slaapregistratie
Onderdeel van het traject is een slaapregistratie. Voor uitgebreid slaaponderzoek (polysomnografie) slapen patiënten een nacht in het ziekenhuis. Minder uitgebreid slaaponderzoek (polygrafie) vindt plaats in de thuissituatie. Tijdens die nacht bekijken we of de patiënt daadwerkelijk stopt met ademen en of het zuurstofgehalte in het bloed te laag wordt. 

Behandelmethodes en begeleiding
Er bestaan verschillende behandelmethodes zoals MRA (bitjes) of CPAP (non-invasieve beademing door een soort masker dat u helpt om vrij te ademen) en operaties aan keel of kaak. De mogelijkheden bespreken we graag met u. Daarnaast hebben we aandacht voor aanvullende mogelijkheden zoals het aanpassen van de leefstijl. Stoppen met roken kan bijvoorbeeld belangrijk zijn, maar ook andere zaken als een duidelijk slaapritme of meer beweging. 

Andere slaapstoornissen
Naast snurken en apneu behandelen we ook andere slaapgerelateerde problemen zoals:

  • Narcolepsie (overdag plotseling in slaap vallen)
  • Insomnia (slapeloosheid)
  • Abnormale beenbewegingen
  • Slaapwandelen

-
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.