ONCOLOGIE

BEREIKBAARHEID

maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

ROUTENUMMER 20

J (0475) 38 24 66

De verpleegkundig specialist oncologie is tijdens het telefonisch spreekuur van 11.30 tot 12.30 uur bereikbaar via (0475) 38 28 39. Buiten deze tijden kunt u een voicemailbericht inspreken.
Bij spoed (bijvoorbeeld in geval van koorts of bloeding) kunt u bellen naar (0475) 38 23 37.

Oncologie is de medische kennis over kanker en de behandeling daarvan. Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. 


lees meerP -

Omdat kanker door het hele lichaam voor kan komen, kunt u ook bij veel van onze specialismen terecht. Bij alle genoemde specialismen werken namelijk artsen die gespecialiseerd zijn in de oncologie. U kunt ook snel terecht bij een aantal specifieke sneldiagnostiek poli’s, met een doorverwijzing van uw huisarts. Daar is het onderzoek en het opstellen van een behandelplan zo ingericht, dat u snel de uitslag hebt. Want bestaat het vermoeden dat u kanker hebt, dan is het prettig zo gauw mogelijk te weten waar u aan toe bent.

Samenwerking binnen het ziekenhuis
De oncologen worden op de poli’s ondersteund door gespecialiseerde verpleegkundigen. In het Laurentius bespreken we patiënten met kanker in multidisciplinaire patiëntenbesprekingen. Tijdens deze besprekingen zijn alle betrokken specialisten aanwezig. Dit zijn in elk geval de verpleegkundige, de oncoloog, radiotherapeut, patholoog, radioloog en chirurg. Tijdens deze besprekingen stellen we de best mogelijke behandeling voor u vast.

Samenwerking in de regio 
Binnen de regio werken we samen in het Oncologisch Netwerk Zuid-Oost Nederland. Dit is een samenwerkingsverband waarin zeven ziekenhuizen uit de regio samenwerken om u zeer gespecialiseerde kankerzorg in de regio te bieden. Bepaalde ingewikkelde operatieve ingrepen worden uitgevoerd door de specialist met de meeste expertise op dat gebied. Maar juist de langdurige behandelingsmogelijkheden worden op deze manier gewoon bij u in de buurt gedaan. Samenwerking zorgt ook voor grotere kennis en mogelijkheden van onze specialisten. 

Behandelmogelijkheden
Kanker kunnen we behandelen met een operatie, bestraling en medicijnen. Op de afdeling Interne Geneeskunde behandelen we patiënten onder andere met medicijnen. Deze chemotherapie, kunt u in tabletvorm, als injectie of als infuus toegediend krijgen. Operatieve behandelingen worden uitgevoerd door onze gespecialiseerde chirurgen, urologen en gynaecologen. Na de operatieve ingreep wordt besproken wie uw behandelend specialist is voor het vervolgtraject. Het type kanker is daarvoor medebepalend.

Soorten behandeling
Een curatieve behandeling is een behandeling met als het doel de kanker genezen. Een aanvullende behandeling bestaat uit bijvoorbeeld medicatie na de operatie om de kans te verkleinen dat de ziekte terugkomt.
Soms is genezing niet meer mogelijk. Een behandeling met medicijnen kan dan nog zinvol zijn om het leven te verlengen of om klachten te verminderen. Dit heet palliatieve behandeling.

Persoonlijke benadering
Bij elke kankersoort willen we u de beste zorg te geven. We stellen daarom een persoonlijk behandelplan op dat past bij uw ziekte, maar ook bij uw  persoonlijke situatie. Met een vast contactpersoon die u begeleidt tijdens de hele periode van behandeling. We betrekken uw huisarts bij de behandeling en natuurlijk hebben we ook aandacht voor de mensen om u heen.


+ - WIE HOUDEN ER NOG MEER SPREEKUUR

BRIELS, (EVELIEN)
Consulterend oncologieverpleegkundige

CLAESSEN, (CHANTAL)
Verpleegkundig specialist palliatieve zorg

RUIJTEN, (RIËTTE)
Verpleegkundig specialist oncologie

AANDACHTSGEBIED/SPECIALISATIE

Adjuvante chemotherapie
systematische therapie

THEELEN, (WIL)
Consulterend oncologieverpleegkundige

AANDACHTSGEBIED/SPECIALISATIE

Oncologie

+ - ONDERZOEKEN & BEHANDELINGEN

Onderstaand treft u een overzicht aan van enkele veelvoorkomende onderzoeken en behandelingen.

+ - PATIËNTENFOLDERS

R Chemotherapie (Maatregelen thuis)V
R Oncologie (A3)V
R Oncologisch spreekuur V
R Port-A-Cath® V
R Psychosociale problemen bij kanker (Mogelijkheden voor begeleiding in het Laurentius ziekenhuis)V
R Voorlichtingsgesprek (In gesprek over chemo- en doelgerichte therapie)V
R Wanneer u kanker hebt (Steun en begeleiding voor u en uw kind)V

-
 
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.